OSNOVE MAHARIŠI AJURVEDE

Večina ljudi se na zdravje spomni samo takrat, ko so bolani. Tedaj gredo k zdravniku, bionenergetiku ali pa k zdravilcu in pričakujejo, da jih bo ta ozdravil - podobno kot če bi šli k avtomehaniku popravit svoj pokvarjen avto.

Vendar pa telo ni naprava, s katero bi večino časa lahko grdo ravnali, potem pa jo vsake toliko časa odpeljali na popravilo. Zdravje je trajna dobrina, odvisna od vsega kar počnemo, ne pa nekaj, kar bi lahko kupili pri zdravniku ali zdravilcu.

Sodobna medicina se navadno ukvarja predvsem z zdravljenjem specifične bolezni, ne pa s celostnim vzdrževanjem zdravja. Gašenje požara sicer lahko reši, kar se še da rešiti iz hiše, ki v plamenih. Podobno temu lahko tudi zdravnik do neke mere lahko pomaga ublažiti simptome bolezni, ki se je že pojavila. Vendar pa je dosti pametneje skrbeti za to, da se bolezen ali slabo počutje sploh ne pojavita. Z zdravljenjem simptomov navadno bolezen na površini res odpravimo, a kaj ko se ta lahko slej ko prej spet pojavi, saj nismo odpravili vzroka za nastanek bolezni. 

Kje leži vzrok za nastanek bolezni? 

Vemo, da se človeško telo popolnoma obnovi vsakih nekaj let. Npr., vsaka rdeča krvnička v krvi se zamenja v 4 mesecih. Koža se zamenja vsakih 5 tednov. Okostje, ki je navidez trdno, se popolnoma zamenja vsake 3 mesece. Celo atomi DNK, ki je nespremenljiva osnova naše fiziologije, se zamenjajo na vsake 3 mesece. Radioizotopske raziskave kažejo, da se v enem letu zamenja 98% vseh atomov v telesu! 

Čeprav navzven izgledamo vedno enaki, pa v resnici ni tako; bolj smo podobni zgradbi, v kateri se stare opeke nenehno nadomeščajo z novimi opekami, čeprav zgradba kot celota ostaja enaka. Naše telo torej očitno ni kot kip, ki je vedno enak, temveč kot reka, ki je sicer vedno ista, a vedno drugačna. 

Če se torej naše telo nenehno obnavlja, če se material iz katerega je zgrajeno naše telo kompletno zamenja v nekaj letih, zakaj potem nismo vedno mladi, lepi in zdravi? 

Odgovor na to je enostaven. Telo se ves čas ustvarja iz vzorca misli in občutkov, ki nastajajo v zavesti. V praksi to pomeni, da se gradbeni material telesa (atomi, celice…) sicer nenehno zamenjuje, vendar pa vzorec, načrt po katerem se to dogaja, ostaja nenehno isti! 

Vse dokler je naša duševnost sveža in zdrava, se to odraža tudi na telesu: do približno 25 leta starosti se telo razvija in raste. Sčasoma pa naslage stresov in nepravilnosti v teleseu porušijo pravilni vzorec, po katerem se telo nenehno izgrajuje. Tedaj to naravno, nenehno, vsakodnevno spreminjanje organizma, ki je bilo v mladosti vedno v smeri razvoja in napredka, postane spreminjanje v smeri staranja in bolezni. 


ZNANJE O ZDRAVJU IN DOLGOVEČNOSTI

Ajurveda je najstarejša znanost o ohranjanju zdravja. Je del starodavne vedske znanosti, ki je najbolj celovita znanost o življenju nasploh. Beseda "ajurveda" v sanskritu pomeni "veda o življenju" oziroma "veda o dolgovečnosti". Ajurveda ima svoj izvor v starodavni vedski tradiciji znanja, katere zapisi so stari vsaj 5.000 let. Tako kot številne starodavne vedske tehnologije je bila tudi ajurveda v zadnjih stoletjih razdrobljena in v veliki meri pozabljena znanost. Ob izgubi celovitega znanja je bila ajurveda banalizirana na zeliščarstvo, ki je (podobno kot sodobna medicina) z zelišči zgolj zdravila ali lajšala simptome bolezni. V Indiji, kjer se je ajurveda najbolj ohranila, lahko v vaseh večinoma še vedno najdemo ajurvedske zdravnike, ki opravljajo vlogo lokalnega zdravilca. Znanje ajurvede je bilo tako v zadnjih stoletjih v precejšnji meri izgubljeno, pozabljeno in razdrobljeno. Zato ni presenetljivo, da je zahodnjakom ajurveda pogosto izgledala bizarna, magijska in neučinkovita.

Mahariši ajurveda

V resnici pa je starodavna modrost ajurvede neprimerno celovitejša in širša. Zato so v preteklosti v Indiji mnogi modreci že poskušali obnoviti in popularizirati ajurvedo. 

Eden od najbolj znanih sistemov ajurvede je "Mahariši ajurveda", imenovana po njenem ustanovitelju Mahariši Maheš Jogiju. Mahariši je sicer najbolj znan po tehniki Transcendentalne meditacije, ki jo je pred približno 50 leti prinesel na Zahod in iz nje naredil danes najbolj priljubljeno in razširjeno obliko meditacije na svetu.

Konec 70-tih let prejšnjega stoletja se je Mahariš Maheš Jogi odločil obnoviti tudi starodavno znanje ajurvede ter ga vzpostaviti v vsej njegovi pretekli veličini, čistosti in celovitosti. Tako kot številne druge aspekte starodavne vedske znanosti, je Mahariši Maheš Jogi s pomočjo številnih strokovnjakov tudi ajurvedo v zadnjih 25 letih ponovno oživil in strukturiral v vsej svoji originalni veličini. Ta obnovljena in celovita znanost se bistveno razlikuje od običajnih pristopov ajurvede po postopkih, znanju in povezanosti med različnimi deli ajurvedskih pristopov. Da jo lahko ločimo od tradicionalnih fragmentiranih pristopov (široko uporabljanih zadnjih nekaj sto let), jo imenujemo "Mahariši ajurveda". 

Ta sistem obsega številne pristope saj trdi, da je na človeka treba gledati celovito - kot na psiho-fizično bitje. Zato Mahariši ajurveda ponuja številne različne pristope, ki zdravijo (ali ohranjajo zdravje) na vseh ravneh. Mahariši ajurveda je holistična znanost, ki k zdravju pristopa s štirih komplementarnih strani: s strani zavesti, telesa, obnašanja in okolice. Za vsako področje Mahariši ajurveda uporablja številne različne pristope:

1. s strani zavesti (Transcendentalna meditacija, napredne tehnike, TM-Sidhi tehnike, tehnike vedskih vibracij, itd) 

2. s strani fiziologije (joga-asane, dihalne vaje, metode prečiščevanja fiziologije (odstranjevanja toksinov iz telesa), nasveti za prehrano, rastlinski in mineralni preparati, itd.) 

3. s strani obnašanja (nasveti za dnevno in sezonsko rutino, pravila osebne higiene in obnašanja, itd.) 

4. s strani okolice (skrb za zdravje družbe kot celote, Mahariši efekt, Sthapatja Veda (Vedska arhitektura), glasba, barve, itd) 

Ajurveda v svoji osnovi izjemno preprosta. V nadaljevanju si bomo ogledali osnove ajurvede, ki vam bodo pomagale razumeti zelo enostavna načela, ki so odgovorna za procese v vašem telesu. Razumevanje teh osnovnih načel vam bo omogočilo na enostaven in naraven način uravnotežiti vse vidike vašega življenja in prepoznati neravnotežja v duhu/telesu še preden izbruhnejo v bolezen.

Razumeli boste, zakaj se ljudje različno odzivamo na različno vrsto hrane, barv, okoliščin itd., ter spoznali kako lahko to znanje enostavno uporabite za izboljšanje svojega zdravja in počutja.

TRIJE TELESNI PRINCIPI - TRI "DOŠE"

Sodobna medicina se običajno ukvarja z boleznijo, ne pa s pacientom. Zahodno medicino vedno najprej zanima kaj je narobe s pacientom in katero bolezen ima. V nasprotju s taknim pristopom pa Mahariši ajurveda vedno najprej pogleda človeka kot celoto in ugotovi kakšen je njegov telesni tip. Tip konstitucije namreč določa človekov nagnjenost k določenim boleznim ali neravnotežjem, njegovo reagiranje na zdravila, hrano, barve, arome, vrsto telesne aktivnosti itd.

Kaj to pomeni? Vsi vemo, da ljudje različno reagiramo na različne dražljaje. Nekomu bo kozarec pomarančnega soka zjutraj dal občutek vitalnosti in svežine, nekomu drugemu pa neprijeten občutek kisline v želodcu. Nekdo lahko poje ogromne količine hrane pa ne pridobi niti kilograma na telesni teži, nekdo drug pa hrano samo pogleda in se že zredi. Ljudje različno reagiramo na hrano, barve, dogodke, okoliščine, telesno aktivnost… Zakaj je tako?

Mahariši ajurveda pravi, da obstajajo različni tipi ljudi. Vsak tip ima svoja nagnjenja k določeni hrani, telesni aktivnosti, dnevni rutini, barvam, čustvom itd. Zato ljudje različno reagiramo na različne dražljaje iz okolice. Razumevanje različnih tipov ljudi nam omogoča enostavno uravnotežiti našo fiziologijo, zato si kar poglejmo kakšni so ti različni tipi telesne konstitucije in kako jih določimo.

Mahariši ajurveda najde vzrok za vse raznolike telesne procese v treh osnovnih načelih, ki se imenujejo tri "doše". Te tri "doše" se v Mahariši ajurvedi imenujejo "Vata", "Pitta" in "Kapha".

"Vata doša" uravnava vse procese gibanja in transformacij v telesu.

"Pitta doša" uravnava procese metabolizma.

"Kapha doša" je odgovorna za vse kar je povezano s strukturo.

V telesu so vedno prisotne vse tri doše, vendar pa običajno ena ali pa dve prevladujeta. Zakaj so tri doše tako zelo pomembne? 

Prevladujoča doša določa tip človeka, njegovo nagnjenost k različnim boleznim, in njegove preference za različne vrste hrane, glasbe, barv, način življenja itd. Ko se spoznamo s temi osnovnimi in zelo enostavnimi načeli Mahariši ajurvede hitro pri sebi uvidimo, da imajo naše navidez zelo raznolike zdravstvene tegobe ali vzorci obnašanja en sam, skupni, osnovni razlog: motnjo v delovanju ene od treh doš. To nam omogoči z eno samo potezo olajšati zelo različne zdravstvene tegobe. V tem leži izjemna praktična uporabnost Mahariši ajurvede - da z enostavnimi in naravnimi pristopi hkrati razrešimo zelo raznolike težave, ki imajo v svoji osnovi en sam skupen vzrok.

Ponazorimo si to s preprostim primerom: če pogledamo okoli sebe, vidimo na milijone različnih barv. A vse te bar1ve lahko sestavimo iz treh osnovnih barv: rdeče, rumene in modre. Katerokoli barvo lahko ustvarimo z ustrezno kombinacijo teh treh osnovnih barv. Za nekoga, ki ne pozna te zakonitosti, je barvni svet neskončno raznolik in zapleten. Za nekoga, ki pozna zakonitost sestavljanja barv po so stvari zelo enostavne. 

Podobno je z fiziološkimi procesi v našem organizmu: navidez zelo raznolike pojave lahko enostavno razumemo kot kombinacijo treh osnovnih načel: Vate, Pite in Kaphe. Ko enkrat razumemo lastnosti Vate, Pite in Kaphe, zlahka povsod prepoznamo te tri osnovne gradnike. To nam omogoča zelo enostavno in učinkovito regulirati različne telesne procese. Zato je Mahariši ajurveda zelo preprosta in hkrati zelo učinkovita.

KAKŠEN JE VAŠ TIP TELESNE KONSTITUCIJE?

Rekli smo, da pri vsakem človeku obstajajo vse tri doše, saj gre za tri temeljne fiziološke procese (gibanje, metabolizem, struktura). Vendar pa pri vsakem človeku navadno prevladuje le ena ali dve doši. Kasneje si bomo ogledali vprašalnik, s katerim si boste lahko sami približno določili v kakšnem razmerju so pri vas razporejene tri doše. Zaenkrat pa je pomembno, da razumete in si zapomnite osnovne lastnosti vsake od treh doš. Zato si za začetek predstavimo tip človeka, pri katerem močno prevladuje le ena sama doša:


Ljudje pri katerih prevladuje "Vata doša" so vitki, hitri, živahni, duševno zelo aktivni, pogosto boječi in pozabljivi, hitro jih zebe. Imajo nereden apetit in slabo prebavo. Pogosto slabo spijo in imajo revmatične težave. Kadar so v stresni situaciji, veliko jedo. So precej nervozni, govorijo in hodijo hitro.

Tipi ljudi, pri katerih prevladuje "Pita doša" so normalno visoki in lepega, atletskega telesa, imajo dober apetit, hitro prebavo. So redoljubni, polni moči, hitrih odločitev, odločni, a tudi nagnjeni k jezi in hitro ranljivi ter dovzetni za težave s prebavili.

Tip človeka s prevladujočo "Kapha došo" ima debelješo telesno konstitucijo, počasno prebavo, srednje razvit apetit in nagnjenje k debelosti. Spi globoko, je močan in vztrajen, duševno uravnotežen, prijazne narave, prej lenoben kot športnik. Ima dober spomin in se zelo metodično loteva dela.



Vata:

- lahka, vitka telesna konstitucija

- hitro reagiranje

- entuziastičen, hitro se navduši

- izredno hitro dojema, vendar hitro pozablja

- odpor proti mrazu

- nagnjenje k suhi koži

- nagnjenje k zaskrbljenosti

- lahko in prekinjeno spanje

- nereden tek in prebava

- nagnjenje k zaprtosti

- nagnjenje k napenjanju

- veliko miselne aktivnosti



Pita: 

- srednja debela, navadno atletska telesna konstitucija

- hitro dojemanje, srednje dober spomin

- ambiciozen, voditelj, redoljuben

- občutljiv na sonce in vročino

- normalna koža

- pogosto svetlolas ali rdečelas; pegast, z materinimi znamenji

- hitro razdražen in razburjen

- dober govornik, oster razum

- dober apetit, dobra prebava

- Ijubi mrzle jedi in pijače

- pronicljive oči, lahko nagnjen k cinizmu


Kapha: 

- debelejša telesna konstitucija

- počasna, metodična aktivnost

- počasno dojemanje, dober spomin,

- odpor do meglenega in mokrega vremena

- precej mastna, mehka koža

- se le počasi razdraži ali razburi, prijazen in ljubeč

- dolg, globok spanec

- počasna prebava, slab tek

- redno iztrebljanje

- mirna, uravnotežena osebnost

Prevladujoča doša določa našo celotno psiho-fiziološko strukturo: kaj imamo radi in kaj zavračamo, kako čustvujemo in reagiramo v različnih okoliščinah itd. Ponazorimo si to s preprostim primerom:

Predstavljajte si, da ste na mednarodnem letališču in čakate na letalo. Nenadoma po zvočnikih sporočijo, da bo vaš let prestavljen za 3 ure. Kaj lahko opazite pri ljudeh, ki čakajo na to letalo? Vata tip človeka bo začel nemirno in živčno begati okoli (ker je Vata doša odgovorna za fiziološke procese transformacije in gibanja, so Vata ljudje navadno nemirni, veliko razmišljajo, so nervozni, ves čas v gibanju).

Pita tip človeka bo razburjen in jezen skočil k letališkemu okencu in se začel prepirati s uradnikom. Mogoče bo zahteval, da mu organizirajo drug let, ali pa povrnejo denar za kupljeno karto (Pita doša je odgovorna za procese metabolizma v telesu, zato so Pita ljudje navadno bolj "ognjeni", kolerični. So zelo pronicljivi, radi vodijo in ukazujejo).

Kapha tip človeka bo verjetno mirno obsedel na stolu in potrpežljivo čakal na odloženi polet. (Kapha doša je povezana s fiziološko strukturo, gradnjo, zato ima lastnost stabilnosti, nepremičnosti. Kapha ljudje so debelejši, umirjeni in odpuščajoči).

Prevladujoča doša določa kaj imate radi, česa ne marate, kako se obnašate, h katerim boleznim ste nagnjeni, kakšno hrano imate radi itd. Kombinacija doš torej določa vašo celotno telesno-psihološko strukturo. Kot smo že rekli, je vsak človek mešanica vseh treh doš, vendar pa pri vsakem človeku navadno prevladuje ena ali dve doši. Ko spoznamo svoj telesni tip in se naučimo prepoznati simptome neuravnotežena Vate, Pite ali Kaphe, lahko zelo enostavno uravnotežimo svoje zdravje in počutje. 











KAKO LAHKO UGOTOVITE VRSTO SVOJE TELESNE KONSTITUCIJE?

Prav gotovo vas zanima, kakšen je vaš ajurvedski tip konstitucije. Zelo približno to lahko ocenite s preprostim vprašalnikom, ki je sestavljen iz treh sklopov vprašanj - za vsako došo po en sklop 20 vprašanj. 

Za vsako vprašanje se ocenite. Če je odgovor na vprašanje čisti "NE", si pripišite 0 točk. Če je odgovor na vprašanje čisti "DA", si pripišite 6 točk. Za vse vmesne stopnje pa si pripišite 1-5 točk. Seveda lahko sistem točkovanja poljubno spremenite (npr. poenostavite na 0-2 točki ali pa naredite bolj podrobnega z 0-10 točk. Pomembno je le, da se istega sistema točkovanja držite pri vseh 60 vprašanjih.)

Na koncu vsakega razdelka seštejte točke, ki so se nabrale v tem razdelku. Recimo, da ste v razdelku "VATA" na prvo vprašanje odgovorili z 5 točkami, na drugo z 3 točkami, na tretje z 4 točkami, itd. Ko pridete do 20 vprašanja seštejte točke in napišite njihovo vsoto na list papirja. Zraven napišite "Vata".

Isto storite tudi za "Pita" in "Kapha" razdelek. Ko boste končali, boste imeli 3 različne številke, ki bodo predstavljale vsote točk za vsak razdelek (došo) posebej.

VATA:

1. Aktivnosti opravljam zelo hitro

2. Stvari si težko zapomnim in tudi hitro pozabljam

3. Po naravi sem entuziastičen in se hitro navdušim

4. Težko pridobim na teži; sem bolj suhe telesne gradnje

5. Novih stvari se že od nekdaj hitro naučim

6. Moj tipičen korak med hojo je lahek in hiter

7. Nagnjen sem k neodločnosti

8. Nagnjen sem k zaprtju in vetrovom v črevesju

9. Pogosto imam mrzle roke in stopala

10. Pogosto sem zaskrbljen, tesnoben in nervozen

11. Hladno vreme prenašam slabše kot drugi ljudje

12. Hitro govorim; moji prijatelji menijo, da sem zelo zgovoren

13. Po naravi sem bolj čustven in hitro spreminjam razpoloženja

14. Zvečer pogosto težko zaspim; moj spanec ni ravno trden

15. Nagnjen sem k suhi koži, še zlasti pozimi

16. Moj um je zelo dejaven, včacih celo nemiren, vendar poln domišljije

17. Moji gibi so hitri in aktivni; energija mi običajno prihaja v izbruhih, ne pa konstantno

18. Zlahka se vzemirim

19. Kadar sem prepuščen sam sebi, hitro izgubim dnevno rutino; takrat jem in spim precej neredno

20. Moj pogled je hiter in nemiren


PITA:


1. Sebe ocenjujem kot zelo učinkovito osebo

2. V svojih dejavnostih sem rad zelo natančen in urejen

3. Sem precej energičen in včasih lahko celo nekoliko nasilen v svojih prizadevanjih in dejanjih

4. V vročini se počutim neprijetno ali pa cel postanem utrujen

5. Nagnjen sem k znojenju

6. Čeprav pogosto tega ne pokažem, pa se zlahka vznevoljim ali ujezim

7. Če izpustim glavni obrok hrane ali pa obrok kasni, se počutim neprijetno

8. Moji lasje so ali: - zgodaj osiveli - tanki, fini, ravni - svetle, rdeče ali peščene barve - že zgodaj sem postal plešast

9. Imam močan apetit; če hočem lahko jem zelo veliko

10. Mnogi menijo, da sem trmast

11. Blato izločam zelo redno; zelo redko imam zaprtje

12. Zlahka postanem nepotrpežljiv

13. Nagnjen sem k prefekcionizmu v podrobnostih

14. Zlahka postanem jezen, a potem zadevo tudi hitro pozabim

15. Obožujem hladne jedi (npr. sladoled) in ledeno hladne napitke

16. Prej bom opazil, da je v sobi prevroče kot pa prehladno

17. Ne prenašam dobro zelo vroče, pekoče in močno začinjene hrane

18. Kadar se s kom ne strinjam, nisem zelo toleranten

19. Uživam v izzivih in kadar si nekaj želim, sem zelo odločen v svojih naporeih, da to dosežem

20. Nagnjen sem k kritičnosti do sebe in drugih


KAPHA

1. Moja naravna tendenca je, da delam svari na počasen in sproščen način

2. Na teži pridobim lažje kot večina ljudi; kilograme težje izgubim kot ostali ljudje

3. Sem vedre in mirne narave; ne razburim se hitro

4. Z lahkoto lahko preskočim glavni obrok hrane

5. Nagnjen sem k lenobi, astmi, problemi s sinusi in preveč sluzi

6. Potrebujem vsaj 8 ur spanja, da se počutim udobno čez dan

7. Spim zelo globoko

8. Po naravi sem miren in me ni lahko razjeziti

9. Ne učim se tako hitro kot nekateri ljudje, a stvari odlično pomnim in imam dober spomin

10. Telesna energija mi ne niha, temveč imam konstantno raven energije

11. Moji lasje so močni, temni, valoviti

12. Moti me mrzlo in vlažno vreme

13. Imam gladko in mehko kožo

14. Sem bolj debele telesne konstitucije; nagnjen sem k debelosti

15. Sem umirjen, veder, ljubezniv, blag, odpuščajoč

16. Imam počasno prebavo, zato se po obroku običajno počutim težkega

17. Sem zelo vztrajen in lahko tudi fizično vzdržljiv

18. Običajno hodim s počasnim in odmerjenim korakom

19. Nagnjen sem k temu, da preveč spim; zjutraj, ko vstanem sem navadno še malo top in zaspan ter potrebujem kar nekaj časa da se zbistrim

20. Aktivnosti opravljam metodično in sistematično


Seštevek točk:

Vata = ……..

Pita = ………

Kapha = …….

VRSTE TELESNIH TIPOV

Ajurvedski zdravnik seveda vašega telesnega tipa ne določa z vprašalnikom, tako kot smo to storili tukaj, temveč na druge, bolj natančne načine. Če vam ajurvedski zdravnik pri pregledu reče, da ste npr. "Vata tip", s tem hoče reči, da pri vas prevladuje "Vata doša". Lahko pa mogoče pri vas prevladujeta dve doši in ste npr. "Pita-Vata" tip. Čeprav so doše samo tri, pa glede na prevladujočo došo obstaja 10 različnih medsebojnih kombinacij:

1. Vata

2. Pita

3. Kapha

4. Vata-Pita

5. Pita-Vata

6. Vata-Kapha

7. Kapha-Vata

8. Pita-Kapha

9. Kapha-Pita

10. Vata-Pita-Kapha

Najprej imamo ljudi, pri katerih močno prevladuje le ena sama doša. Če so bile pri vas v zgornjem vprašalniku točke razporejene npr. V=95, P=30, K=35, potem pri vas močno prevladuje "Vata doša" in ste čisti "Vata tip". Če ima prevladujoča doša približno 2x več točk kot naslednja najmočnejša, ste "eno-došni tip".

Če po točkah prevladujeta dve doši, ste "dvo-došni tip". Primer: V=60, P=70, K=30 bi označili kot "Pita-Vata tip". To pomeni, da pri vas prevladuje Pita, hkrati pa je treba računati tudi na Vato. 

Če pa so vse tri doše po točkah približno enake (npr. V=75, P=80, K=70), ste "tro-došni" tip (v ajurvedi se tak tip imenuje "Sama-doša"). 

Razumeti morate, da noben od teh 10 tipov ni boljši ali idealnejši od drugega. Vsak ima svoje dobre in slabe lastnosti. Rezultatov vprašalnika ne jemljite kot absolutno merilo, temveč zgolj kot približno vodilo, ki vam bo ta hip pomagalo približno opredeliti vaš telesni tip.


VPLIV HRANE NA TRI DOŠE 

Če ste izpolnili vprašalnik, zdaj približno veste kakšen je vaš tip telesne konstitucije. Znanje o svojem telesnem tipu je zelo praktično uporabno. Le redko kdo namreč pozna bio-kemične lastnosti inzulina; a vsakdo se lahko nauči osnovnih lastnosti Kapha doše, ki je odgovorna za izločanje inzulina. Za to, da bi natančno spoznali delovanje svojega telesa so potrebna dolga leta študija anatomije, medicine itd. A za to, da bi lahko v vsakdanjem življenju regulirali svoje fiziološke procese, je dovolj poznati tri najosnovnejše telesne principe - Vato, Pito in Kapho.

Način, na katerega vidimo nek problem, v veliki meri določa, kako se bomo lotili reševanja tega problema. Mogoče ta hip še ne prepoznavate svoje kronične zaskrbljenosti kot motnjo Vata doše, svoje hitre jeze kot motnjo Pite ali prevelike telesne teže kot motnjo Kaphe. Toda, ko začnete stvari prepoznavati kot interakcijo treh doš, ugotovite, da lahko navidez zelo raznolike težave zlahka uravnotežite z eno potezo. Ko je človek zdrav, so doše v naravnem ravnotežju. Zaradi različnih dejavnikov pa se to ravnotežje doše lahko poruši: neprimerna prehrana, napačna ali pretirana aktivnost, napačni dražljaji (npr. preveč sončenja ni primerno za Pita došo, ipd.)… vznemirijo naravno ravnovesje doš in pojavi se slabo počutje ali celo bolezen.

Vata, Pita in Kapha niso nekaj fizičnega, kar bi lahko videli ali otipali. Toda čeprav so tri doše nevidne, vodijo vse procese v telesu. Njihovo delovanje lahko vidimo prav povsod. Navkljub temu, da tri doše niso nekaj materialnega, pa so dovolj konkretne, da se zaradi različnih razlogov lahko količinsko povečajo ali zmanjšajo. Npr. človek s povečano Vata došo bo imel pogosto nemirno, razburjeno počutje, zvečer bo težko zaspal in se ponoči prebujal, nagnjen bo k suhi koži, imel bo veliko miselne aktivnosti in bo občutljiv na zvoke ter hrup. 

HRANE IN TRI DOŠE

Doše lahko uravnotežimo na različne načine. Tukaj si bomo ogledali, kako različne vrste hrane vplivajo na doše. Vsak hrana namreč povečuje ali zmanjšuje eno od doš. Zato lahko s prehrano učinkovito vplivate na uravnoteženje doš in s tem na svoje zdravje ter počutje. 

V spodnji tabeli so našteti prehrambni proizvodi, ki zmanjšujejo Vato, Pito in Kapho. Če imate preveč Vate, potem dajajte prednost prehrambenim proizvodom, ki so našteti v razdelku VATA. Uživanje te vrste hrane namreč umirja povečano Vato. Enako velja, če imate preveč Pite ali Kaphe (če ste dvo-došni tip, izberite hrano, ki je primerna za oba tipa). V vsakem primeru naj vam bo spodnja preglednica zgolj v oporo - nikakor pa ne postanite preobremenjeni s kakršnimi koli prehrambnimi pravili. 

HRANA, KI URAVNOTEŽI VATA DOŠO:

• Dobro je pogosto jesti, vendar ne več, kot lahko udobno prebavimo.

• Mlečni proizvodi umirjajo Vata došo. Mleko naj bo prevreto, nikoli hladno. Mleka ne uživamo skupaj z večjim obrokom, temveč samega.

• Sladila: vsa sladila pomirjajo Vata došo.

• Žitarice: riž in pšenica pomirjata Vata došo. Dobro pa je zmanjšati uživanje ječmena (ješprenj), koruze, prosa, ajde, rži ter ovsa.

• Sadje: priporočljivo je sladko, kislo ter "mesnato" sadje kot so pomaranče, banane, avokadi, grozdje, češnje, kokos, dateljni, sveže fige, kivi, grenivke, limone, breskve, melone (dinje), jagode, slive, ananas, mango, papaja… Dobro je zmanjšati suho sadje (razen, če ga prej namočite) ter lahko sadje kot so jabolka, hruške, granatno jabolko, brusnice in lubenice, predvsem pa se izogibajte nezrelega sadja

• Zelenjava: priporočljiva je rdeča pesa, korenje, kumare, asparagus, sladki krompir. V zmernih količinah so dobri, še zlasti skupaj z oljem ali ghijem, vsa zelena listnata zelenjava, brokoli, cvetača, bučke, krompir. Dobro je zmanjšati uživanje kalčkov in zelja.

• Začimbe: kardamon, kumina, ingver, cimet, sol, klinčki, gorčično seme, črni poper v malih količinah.

• Oreščki: vsi oreščki s dobri za Vata došo. 

• Stročnice: povečujejo Vata došo.

• Olja: vsa olja umirjajo Vata došo.


HRANA, KI URAVNOTEŽI PITA DOŠO:

• Mlečni proizvodi: mleko, maslo, sladka smetana in ghi so dobri. Zmanjšajte porabo kislih mlečnih proizvodov (jogurt, kisla smetana, sir...).

• Sladila: vsa sladila, razen medu in melase, pomirjajo Pita došo.

• Žitarice: primerne so pšenica, riž, ječmen in oves, izogibati pa se je dobro ajdi, koruzi, rjavemu rižu in rži.

• Sadje: priporočljivo je sladko sadje (zrele, sladke pomaranče, avokado, rdeče grozdje, sladke češnje, kokos, dateljni, sveže fige, melone (dinje), mango, papaja… Dobro je zmanjšati kislo in nezrelo sadje.

• Zelenjava: priporočljivi so: asparagus, kumare, krompir, sladki krompir, listnata zelenjava, buča, brokoli, cvetača, zelena, solata, bučke, zeleni fižol. Dobro je zmanjšati: ostro papriko, paradižnik, korenje, peso, čebulo, česen, redkev, špinačo.

• Začimbe: kardamon, koriander, janež, cimet so dobri. Čeprav povečujejo Pito so v zelo malih količinah primerni tudi kumina, ingver, črni poper, klinčki, seme zelene, sol in gorčično seme. Potrebno pa se je izogibati čiliju in feferonom.

• Oreščki: vsi oreščki razen olupljenih mandeljnov povečujejo Pito.

• Stročnice: razen soje so vse stročnice primerne.

• Olja: olivno, sončnično in kokosovo olje so zelo priporočljivi. Dobro je zmanjšati sezamovo, mandeljevo in koruzno olje.

HRANA, KI ZMANJŠA KAPHA DOŠO:

• Mlečni proizvodi: vsi mlečni proizvodi povečujejo Kapha došo, vendar je v zmernih količinah ali pomešano z vodo primerno posneto prekuhano toplo mleko z turmerikom ali ingverjem.

• Sladila: vsa sladila, razen medu, povečujejo Kapha došo.

• Žitarice: večina žitaric je primernih za Kapha došo, še zlasti ječmen (ješprenj) in proso. Pšenica in riž pa povečujeta Kapho.

• Sadje: priporočljivo je lahko sadje (jabolka, hruške…) Dobro je zmanjšati kislo in težko sadje (pomaranče, banane, ananas, fige, dateljni, avokado, kokos, melone…)

• Zelenjava: vsa zelenjava je primerna, razen paradižnika, sladkga krompirja, kumar in bučk (te le v zmernih količinah).

• Začimbe: primerne so vse razen soli.

• Oreščki: vsi oreščki povečujejo Kapho.

• Stročnice: primerne vse razen soje.

• Olja: vsa olja povečujejo Kapho, zato naj se jih uporablja le v majhnih količinah.


Ne poskušajte na silo spremeniti svojega jedilnika. Zgornje tabele so le za oporo, ki vam omogoča prepoznati, kaj je dobro za vas in kaj bi bilo bolje zmanjšate v svoji prehrani. Recimo da ste npr. uživali veliko jogurta ali pomarančnega soka, misleč, da je to zdravo. Zdaj pa ste zdaj ugotovili, da je zaradi povečane Pite bolje zmanjšati uživanje kisle hrane. Kaj storiti?

Če ste se na to vrsto hrane že močno navadili (kljub temu, da vam povečuje kislino in s tem Pita došo), počasi zmanjšujte njen delež v prehrani. Če pa ste jogurt ali pomarančni sok uživali samo zato, ker ste nekje prebrali, da je to zdravo, v resnici pa vam to sploh ni prijalo, vam ne bo težko zmanjšati te vrste hrane.

Vzemimo še drugo situacijo: če imate npr. povečano Kapho, hkrati pa ljubite sladkarije (ki seveda Kapho močno povečujejo), kaj storiti? Poskusite uživati več lahkega sladkega sadja in medu namesto sladil. Absolutno pa se izogibajte umetnim sladilom (ki so sicer res brez kalorij, a zelo škodljiva!).

Močne in dolgotrajne slabe navade je težko odstraniti zgolj z regulacijo prehrane in obnašanja. Naše obnašanje namreč temelji v globoko zasidranih mentalnih vzorcih, ki jim paprinata pravila ne morejo do živega. Zato je pristop iz strani duševnosti prvi, najosnovnejši in najpomembnejši pristop Mahariši ajurvede: Za spreminjanje in odstranjevanje starih miselnih vzorcev priporoča Mahariši ajurveda tehniko Transcendentalne meditacije. Ta namreč zelo učinkovito odstranjuje stare miselne vzorce, ki so temeljni vzrok škodljivih razvad. Edinole na tak način problemi z napačno prehrano sčasoma odpadejo sami od sebe in tedaj ugotovimo, da smo vedno bolj v soglasju z pravimi potrebami svojega telesa. Naravna inteligenca telesa prične samodejno, brez intelektualiziranja, pravil ter prehrambnih tabel uravnavati telesne potrebe in tedaj prehrana postane spontano pravilna.

ŠEST OKUSOV 

Če imate npr. veliko Pite (znaki so npr., da se hitro ujezite, imate močno lakoto, ste občutljivi na vročino) je seveda zelo očitno, da bo vašemu počutju dobro delo manj ostrih in začinjenih jedi. Če imate veliko Kaphe, je spet logično, da bo na vas dobrodejno delovalo uživanje več lahkega sadja in zmanjšanje težkih, močnatih jedi. 

Poglejmi si, po kakšni logiki je različna hrana razvrščena v Vata, Pita ali Kapha tabelo. Preglednica hrane na prejšnji strani je sicer sorazmerno obsežna, a v njeni osnovi leži zelo preprosta logika, drugačna od zahodnih prehrambnih pravil. V Mahariši ajurvedi prehrambna previla ne izvirajo iz količin maščob, ogljikovih hidratov, beljakovin itd. v hrani. Prav tako niso pomembne kalorije, vitamini in minerali. Zakaj ne? Vse te snovi poznamo zgolj intelektualno ne pa iz neposredne vsakdanje izkušnje. Če jeste jabolko ne zaznavate vitamina C v njem, kaj šele da bi zaznali razliko med različnimi vitamini. Vse te stvari so nam poznane zgolj iz laboratorijskih analiz, ne pa iz naše neposredne izkušnje.

V nasprotju s tem, pa ajurvedska pravila prihajajo iz neposredne izkušnje. Vsak hrana ima neposreden in opazen vpliv na naše počutje. Zato nam ajurveda omogoča, da imamo naravno uravnoteženo prehrano, brez kompleksnih prehrambnih tabel ter intelektualnih pravil. Osnovna informacija o hrani je po ajurvedi vsebovana v njenem okusu. Ajurveda loči šest okusov: sladek, kisel, slan, grenek, oster (pikanten) in trpek. Sladkega okusa ne vsebuje le sladkor, temveč večina žitaric, sadje, olja, mleko, itd. Kisel okus ima veliko sadja, kisli mlečni izdelki, itd. Slan okus ne potrebuje razlage. Oster okus je vsebovan v pikantnih začimbah, pekoči papriki, redkvi itd. Trpko je okus, ki nam "usta potegne skupaj", npr. nezrel kakijev sadež. Tudi pravi čaj je npr. trpek, prav tako nekatere stročnice. Grenka je listnata zelenjava itd.

Vsak okus došo zmanjšuje ali povečuje. Poglejmo si naslednjo preglednico:


VATA

PITA

KAPHA

ZMANJŠUJE 

DOŠO

Sladko

Kislo

Slano 

Sladko

Grenko

Trpko 

Ostro

Grenko

Trpko 

POVEČUJE DOŠO

Ostro

Grenko

Trpko 

Ostro

Kislo

Slano 

Sladko

Kislo

Slano 

Vidimo, da npr. sladko, kislo in slano zmanjšujejo vata došo; ostro, grenko in trpko pa jo povečujejo.

Vzemimo primer človeka, ki ima povečano Kapho (prevelika telesna teža, počasnost, letargija, zaspanost…): če bo tak človek jedel sladko, kislo ali slano hrano (kombinacija vseh teh je npr. pizza), bo to še povečalo njegovo Kapho. Ostra (npr. ingver), grenka (npr. špinača) ali trpka (npr. solata, pravi čaj) hrana pa bo njegovo preveliko Kapho zmanjšala.

Vidimo, da je tabela zelo naravna in logična. Človeku, ki ima povišano Pito (npr. čir na želodcu; se hitro ujezi, občutljiv na sonce in vročino…) bo očitno dobro delo, če zmanjša ostro, kislo in slano hrano. Po drugi strani priljubljenost pizze izvira tudi iz tega, da njeni okusi (sladko, kislo, slano) zmanjšajo Vato (nemir, zaskrbljenost, preobčutljivost…), ki je danes pri večini ljudi kronično motena.

Če želite, lahko za domačo nalogo za vsako vrsto hrane ugotovite njen okus (ali okuse) in tako določite, kako vpliva na doše. Le redka hrana ima samo en okus: kis je kisel, sladkor je sladek. Večina hrane ima 2-3 okuse. Npr: sir je sladek in kisel (če ima dodano sol je tudi slan); limona je kisla, vendar hkrati tudi malo sladka in grenka; korenček je sladek, grenek in trpek; itd.

Mahariši ajurveda smatra sveže (ne industrijsko obdelano) mleko za popolno hrano, saj vsebuje vseh šest okusov. Vendar pa mleka ni dobro mešati z drugo hrano, temveč ga je najbolje uživati samega za sebe. Če že, ga lahko mešamo samo z sladko hrano (npr. rižem, pšenico, sladkim zrelim sadjem…)

Vsak obrok naj bi vseboval vseh šest okusov. Npr. riž (sladko), zelenjava (trpko), začimbe (ostro, slano), solata (grenko), jogurt (kislo). Če obroku manjka kateri od šestih okusov, ne bomo zadovoljni, posledica pa je lahko, da se človek začne prenajedati, saj čuti, da na koncu obroka ni izpolnjen. Ne ve sicer kaj mu manjka, vendar bo jedel še kar naprej, da bi dobil tisti okus, ki manjka. Žal pa pri prenajedanju običajno spet segamo po enakih okusih kot do tedaj, kar spet ne prinese zadovoljstva. Zato poskušajte v vsak obrok vključiti vseh šest okusov. To lahko storite tudi zgolj z mešanico začimb, ki vsebujejo vseh šest okusov (takšna mešanica začimb se v ajurvedi imenuje "Čurna", kar pomeni "mešanica". Na spletni strani lahko kupite Vata, Pita ali Kapha čurno).

Ob vsem pridobljenem znanju pa je pomembno, da ne poskušate intelektualizirati svoje prehrane. Vsi zgornji nasveti naj vam bodo zgolj vodilo. Vaš okus je tisti, ki vodi prehrano, ne vaš intelekt.

PET ELEMENTOV 

Osnovne značilnosti Vate, Pite in Kaphe lahko lažje razumemo, če vemo od kod izvirajo njihove lastnosti. Ajurveda pravi, da tri doše nastanejo z kombinacijo petih osnovnih elementov: prostora, zraka, ognja, vode in zemlje. Teh pet elementov predstavlja najosnovnejše značilnosti materialnega sveta. Pri tem ne gre za zrak, ki ga vdihavamo, ogenj, ki ga vidimo v peči, vodo, ki teče iz pipe ali zemljo iz katere raste trava. Takšno razumevanje petih osnovnih elementov je popolnoma zgrešeno, naivno in banalizacija starodavne modrosti ajurvede. Pet osnovnih elementov namreč v resnici označuje pet osnovnih lastnosti, načel, dejavnikov, ki so v naravi. Teh pet osnovnih načel je poimenovanih z enostavnimi, ilustrativnimi imeni, ki si jih je lahko zapomniti in predstavljati, saj s svojimi značilnostmi lepo ponazarjajo osnovne lastnosti petih osnovnih elementov. 

Pet osnovnih elementov torej predstavlja najosnovnejše lastnosti narave. Če razumete lastnosti teh petih elementov, vam postane razumljivo, kako nastanejo lastnosti treh doš. 

Element prostora predstavlja načelo prostornosti, neomejenosti. Element zraka ima lastnosti gibanja in prodiranja v najmanjše kotičke, tako kot veter. Element vode ima lastnost tekočnosti; ogenj lastnost vročine, transformiranja; zemlja pa lastnost stabilnosti, trdnosti in strukture.

Mahariši ajurveda pravi, da se teh pet osnovnih značilnosti združi in tako nastanejo tri doše. Poglejmo si, kako to izgleda in takoj nam bodo lastnosti treh doš postale bolj razumljive.

Kombinacija prostora in zraka povzroči nastanek Vata doše. 

Kombinacija ognja in vode povzroči nastanek Pita doše. 

Kombinacija vode in zemlje povzroči nastanek Kapha doše. 

Zdaj verjetno že vidite, kako to vpliva na lastnosti treh doš. Če na kratko pogledamo tradicionalne ajurvedske opise lastnosti treh doš, hitro uvidimo, kako lahko njihove značilnosti izpeljemo iz lastnosti petih elementov. 

Vata doša je:

Pita doša je:

Kapha doša je:

- Suha

- Gibajoča

- Hladna

- Lahka

- Spremenljiva

- Subtilna

- Hitra

- Topla

- Ostra

- Vlažna

- Mastna

- Tekoča

- Kisla

- Težka

- Hladna

- Mastna

- Sladka

- Stabilna

- Počasna

- Mehka

- Lepljiva

- Topa

- Gladka

Poglejmo si nekaj lastnosti Vata doše in preučimo, kako so izpeljane iz lastnosti elementov:

Vata je 

- Suha: nima elementa vode

- Gibajoča: sestavljata jo zrak in prostor, ki sta od vseh petih elementov najbolj gibljiva

- Hladna: nima elementa ognja

- Lahka: zrak in prostor sta najlažja od vseh petih elementov

- Spremenljiva: zrak in prostor sta brez stabilnosti, ki jo daje elemnt zemlje

- Subtilna: zrak in prostor sta nabolj abstraktna, subtilna elementa

- Hitra: zrak in prostor sta nabolj gibljiva in najmanj inertna elementa

Za vajo poskusite sami določiti kako iz elementov, ki ju sestavljajo izpeljemo lastnosti Pite (ogenj+voda) in Kaphe (voda+zemlja).

Za razumevanje in pomnjenje lastnosti treh doš morate torej zgolj vedeti, iz katerih dveh elementov je doša sestavljena ter poznati lastnosti petih elementov. Ker so le ti poimenovani z zelo nazornimi imeni, je to seveda zelo enostavno.

Poglejmo si še lastnosti treh čistih tipov ljudi (Vata, Pita ali Kapha človeka) ter ugotovimo, kako je vsaka duševna ali telesna lastnost izpeljana iz elementov, ki jih vsebuje prevladujoča doša. (Poleg vsake lastnosti je napisano v oklepaju, kako je ta lastnost izpeljana iz petih elementov).

Vata:

- lahka, vitka telesna konstitucija (Vata je brez elementa zemlje in vode, ki sta najbolj konktretna, inertna elementa)

- hitro reagira na dražljaje (zrak = hitro gibanje, pretočnost)

- entuziastičen, hitro se navduši (prostor = ekspanzija)

- izredno hitro dojema, vendar hitro pozablja (zrak, prostor, brez stabilnosti zemlje)

- občutljiva na mraz (nima ognja)

- nagnjenje k suhi koži (nima vode)

- nagnjenje k zaskrbljenosti (nima zemlje, ki daje stabilnost)

- lahko in prekinjeno spanje (nima zemlje, ki daje stabilnost)

- nagnjenje k zaprtosti (suhost - nima vode)

- nagnjenje k napenjanju (zrak)

- veliko miselne aktivnosti (zrak - gibljivost)

Pita: 

- srednje debela, navadno atletska telesna konstitucija (ogenj = energija, eksplozivnost, športnost; element vode pa daje tudi bolj konkretno telesno postavo)

- hitro dojemanje, srednje dober spomin (ogenj, voda)

- ambiciozen, voditelj (ogenj)

- občutljiv na sonce in vročino (ogenj)

- mastna koža (voda)

- hitro razdražen in razburjen (ogenj)

- dober govornik, oster razum (ogenj)

- dober apetit, dobra prebava (ogenj)

- Ijubi mrzle jedi in pijače (ogenj)

- pronicljive oči, lahko nagnjen k cinizmu (ogenj)


Kapha: 

- debelejša telesna konstitucija (voda, zemlja = najbolj konktretna, inertna elementa)

- počasna, metodična aktivnost (zemlja)

- počasno dojemanje, dober spomin (zemlja, brez ognja, zraka)

- odpor do meglenega in mokrega vremena (voda)

- precej mastna, mehka koža (voda)

- se le počasi razdraži ali razburi, prijazen in ljubeč (voda, zemlja)

- dolg, globok spanec (zemlja)

- počasna prebava, slab tek (nima ognja)

- mirna, uravnotežena osebnost (zemlja)


Če želite, lahko sami pregledate vprašalnik za določanje svoje telesne konstitucije in za utrjevanje znanja poskušate razumeti, kako so simptomi Vate, Pite ali Kaphe povezani s petimi elementi.

Znanje o povezavi treh doš in petih elementov (kar smo si ogledali v prejšnji številki eTM) je izjemno uporabno. Vse značilnosti treh doš namreč lahko izpeljemo iz lastnosti elementov, ki sestavljajo posamezno došo. Simptome, ki se pojavijo zaradi povečane doše dosti lažje razumemo, če vemo kateri elementi so (ali niso) v igri. Prav tako na podlagi znanja o petih elementih razumemo, kaj neko došo povečuje oziroma zmanjšuje. 

Poglejmo si to na primeru:

Rekli smo, da je Vata sestavljena iz elementov prostora in zraka, nima pa elementov ognja in vode in zemlje. To pomeni, da vse, kar vsebuje lastnosti prostora in zraka (npr. potovanje, spremembe, nerednost, lakota oz. prazen želodec, veliko telesne in mentalne aktivnosti, prepih ali veter…) povečuje Vata došo. Prav tako bo Vato povečevalo vse, kar nima elementov ognja, vode in zemlje (suho, hladno vreme, stres in pritisk, suha ali hladna hrana…). Po drugi strani pa bo na povečano Vato blagodejno vplivalo vse, kar ima lastnosti elementov ognja, vode in zemlje (težka, oljnata hrana, stabilnost in rednost, toplota…)

Povečana Vata v organizmu se bo izrazila kot suha koža, suha usta, pekoče oči (pomanjkanje vode); hladni udi ali pa človeka zebe (pomanjkanje ognja); veliko miselne aktivnosti (zrak)…

Vidimo torej, da z poznavanjem osnov lahko razumemo vse, kar je iz teh osnov izpeljano. Zato je Mahariši ajurveda v svoji osnovi izjemno enostavna in zelo uporabna. 

Poglejmo si, kako lahko uravnotežimo katerokoli povečano došo. Z znanjem, ki ste ga doslej pridobili, boste zlahka razumeli spodnjo tabelo: 


KAJ URAVNOTEŽI VATA DOŠO:

- Hrana, ki pomirja Vato (glej spletno stran)

- ajurvedski preparati, namenjeni Vata doši (čaj, čurna, eterična olja…)

- Abhjanga (masaža telesa s sezamovim oljem)

- Toplota

- Topla, prekuhana hrana in pijača

- Zgodnje spanje (pred 22:00)

- Veliko počitka

- Rednost v dnevni rutini (vse dejavnosti - kosilo, spanec, delo, TM… ob približno istem času)

- Zmanjšanje uživanja pravega čaja, alkohola, cigaret in ostalih stimulansov

- V hladnem in vetrovnem vremenu je dobro poskrbeti za toplo obleko in toplo okolje brez prepiha

- Potrebno se je izogibati lakoti in praznemu želodcu, dobro je pogosto jesti

- Dolg, topel tuš ali kopel zjutraj

- Dobro se je izogibati mentalnemu naprezanju

- Dobro je zmanjšati preveliko stimulacijo (glasno glasbo, nasilne filme, pozno gledanje TV)

- Svetlo, sončno okolje

- Dobro je zmanjšati nepotrebna potovanja in spremembe 

- Tople, sladke, kisle dišave: bazilika, pomaranča, vrtnica (geranija), klinčki…


KAJ URAVNOTEŽI PITA DOŠO:

- Hrana, ki pomirja Pito (glej spletno stran)

- ajurvedski preparati, namenjeni Pita doši (čaj, čurna, eterična olja…)

- Hlad. Dobro se je izogibati vročini ter vroči hrani ali pijači

- Dobro je zmanjšati pikantno, kislo, slano, vročo, oljnato in lahko hrano

- Zmernost v aktivnosti

- Dobro si je privoščiti prosti čas in ne samo delati

- Redni obroki, še zlasti kosilo opoldne 

- Sladke in hladne dišave: sandalovina, vrtnica, meta, cimet, jasmin


KAJ URAVNOTEŽI KAPHA DOŠO:

- Hrana, ki pomirja Kapho (glej spletno stran)

- ajurvedski preparati, namenjeni Kapha doši (čaj, čurna, eterična olja…)

- Živahna in redna vsakodnevna telesna vadba

- Toplota

- Sveže sadje, zelenjava in stročnice

- Pikantna, grenka, trpka, lahka, suha in topla hrana

- Zmanjšati je treba težko, oljnato, hladno, sladko, kislo in slano hrano

- Priporočljivo je iskati spremembe in nove izkušnje

- Dobro je biti na toplem v hladnem in vlažnem vremenu

- Zgodnje spanje, zgodnje vstajanje

- Topli in začinjeni vonji: brin, evkaliptus, kafra, klinčki, majaron

Kadar koli boste pri sebi opazili znake povečane Vate, Pite ali Kaphe boste vedeli, kaj jo je povečalo in kako jo uravnotežiti. Prav tako boste prepoznali vzroke za povečano došo in jih s pridobljenim znanjem enostavno odpravili. Znanje o treh došah je izjemno praktično, saj nam omogoča zelo enostavno odpraviti številne simptome, ki jih povzroča povečana doša. Ajurveda je sicer zelo obsežna znanost, ki jo lahko človek študira več let, a že osnovno znanje o treh došah nam pomaga učinkovito odpraviti raznolike težave, kar prinese dosti boljše zdravje in počutje.

Dobro je omeniti, da obstajajo tudi stvari, ki uravnotžajo vse tri doše hkrati. Ti postopki ter preparati so zato najbolj učinkovito sredstvo za normaliziranje fiziologije ter ohranjanje doberga zdravja:

- Transcendentalna meditacija

- Joga asane

- Pranajama

- Gandharva Veda

- Rig Veda, Sama Veda

- Mahariši Amrit Kalaš

Upam, da boste pridobljeno znanje v vsakdanjem življenju koristno uporabili in da vam bo prineslo globlje razumevanje sebe, svojega počutja in zdravja.










AJURVEDSKA MASAŽA TELESA ZA BOLJŠE ZDRAVJE IN POČUTJE 

Ali ste pogosto vznemirjeni in čutite, da ste pod stresom in tesnobni? Imate hladne roke/noge, suho kožo, vas nenehno zebe?

Zima je zaradi suhega in hladnega vremena čas, ko se Vata doša močno poveča. Zato še posebej ljudje, ki so bolj vitke telesne gradnje, trpijo za zgoraj naštetimi težavami. Ali bi verjeli, da lahko preprosta, sproščujoča in čudovito udobna masaža s sezamovim oljem izjemno učinkovito uravnoteži fiziologijo ter poživi tako telo kot duha? 

Koža je največji telesni organ, zato moramo dobro skrbeti zanj. Preko kože lahko v telo vnašamo zdravju škodljive snovi (npr. med tuširanjem koža absorbira klor, ki je v vodi) ali pa zdravilne snovi (med masažo z oljem). Zato lahko masaža z oljem služi kot terapevtsko sredstvo, s katero lahko zdravimo marsikatero neravnotežje v telesu.

"Abhjanga" - masaža s sezamovim oljem, predstavlja del ajurvedske dnevne rutine. Če boste Abhjango redno izvajali, boste zelo kmalu opazili številne dobrobiti, ki jih daje preprosta in prijetna masaža s sezamovim oljem:

odstrani utrujenost

daje energijo, 

ustvarja zadovoljstvo 

izboljša gradnjo telesa 

kožo zmehča in ji daje lesk, 

daje dolgovečnost 

hrani vse dele telesa 

izboljša prekrvavitev

podmaže sklepe

poveča mentalno budnost

izboljša nočni spanec

odstrani toksine iz telesa

daje duševno stabilnost

Prav tako sezamovo olje, ki ga vtremo v kožo, nase veže toksine, ki so nakopičeni v telesu. Toksini se iz krvi preko kožnih kapilar vežejo na sezamovo olje, ki ga potem skupaj s toksini speremo s kože. Na ta način močno izboljšamo zdravje, počutje, odpravimo utrujenost (ki je pogosto znak nakopičenih toksinov v telesu) in podaljšamo življenjsko dobo.

Sezamovo olje tudi podmaže sklepe in notranje organe. Redna masaža s sezamovim oljem je ravno tako koristna kot oljenje motorja v avtomobilu. Če motor redno oljite, bo vedno v dobrem stanju in bo imel daljšo življenjsko dobo.

IZBIRA OLJA ZA MASAŽO

Mahariši ajurveda od vseh olj za masažo najbolj priporoča sezamovo olje. Za masažo izberimo hladno stisnjeno, biološko pridelano sezamovo olje brez dodanih kemikalij. Takšno olje lahko zlahka kupite v trgovinah z zdravo hrano ali v Mercatorju na oddelku z olji ali oddelku z eksotično hrano (1.250 SIT za pol litrsko steklenico). Najbolj kakovostno sezamovo olje lahko kupite tudi v naši spletni trgovini. Izjemno koristna pa so herbalizirna olja, pripravljena po starodavnih ajurvedskih postopkih. Olju so na poseben način dodana različna zelišča, ki povečujejo učinkovitost abhjange, hkrati pa uravnotežajo specifično došo. 

Sezamovo olje deluje tudi kot antioksidant zato zelo dobro vpliva na zdravje in počutje, saj nevtralizira proste radikale, ki povzročajo degenerativne procese v organizmu. Hkrati pa sezamovo olje greje telo, zato je izjemno koristno še zlasti v zimskih mesecih.


KAKO PRIPRAVIMO OLJE

Za masažo je potrebno olje najprej prekuhati. Na ta način iz olja izparimo vodo, zato se potem olje lažje vtira v kožo. Olje prekuhate tako, da ga iz steklenice nalijete v posodo in segrejete na 100 °C do točke vrelišča vode. Če olju pred začetkom segrevanja dodate kapljico vode veste, da je olje doseglo potrebno temperaturo, ko voda v olju zavre in začne prasketati. Takrat odstavite posodo. Še bolje pa je,da v trgovini (npr. Merkur) kupite termometer, ki meri preko 100 °C.

POZOR: Zavedajte se, da so sezamovo (in druga olja) vnetljiva, zato jih pripravljajte na naslednji način:

- olje vedno segrevajte na majhnem ognju, nikoli na velikem - olje se nikoli ne sme segrevati brez nadzora,

- ko olje doseže potrebno temperaturo, ga odstranite z ognja in postavite na varen prostor, kjer se postopoma ohladi. Ohlajeno olje nato vlijte nazaj v steklenico.


KAKO IZVAJATI MASAŽO

Najbolj prijetno je, če je temperatura olja pred začetkom masaže enaka temperaturi telesa ali malo višja (majhno posodico z oljem lahko postavite na radiator, da se segreje). Začnite z masažo glave. Majhno količino olja dajte na dlani in začnite z masažo lasišča. Masirajte z udobnim, mehkim pritiskanjem. Masažo glave in ostalih delov telesa izvajajte raje z dlanmi kot pa samo z konicami prstov. Glava je eden najpomembnejših delov telesa na katerega moramo biti med vsakodnevno ajurvedsko masažo posebej pozorni, zato masirajte glavo sorazmerno več časa kot pa ostale dele telesa. V načelu lahko olje na telo nanesete in vtrete v kožo podobno kot nanašate olje (ali kremo) za sončenje. Namažite celo telo; na začetku boste porabili več olja, ko pa se boste navadili, bo zadostovalo zelo malo olja in videli boste, da bo dovolj le tanek film olja na koži.

Vse skupaj vam bo vzelo 5-10 minut, če imate čas pa si lahko privoščite tudi daljšo masažo. Olje pustite na telesu vsaj 10-20 minut, če imate čas tudi dlje. Lahko se oblečete v stara oblačila (taka, ki vam jih ni škoda, saj se bodo oblačila namastila z oljem). Teh 15-20 minut lahko kaj malega postorite, potem pa se stuširajte s toplo vodo in le rahlo milnico. Po masaži s sezamovim oljem se vedno tuširamo in ne puščamo olja na koži cel dan ali čez noč. Po umivanju boste čutili, da na koži ostane tanek film olja, ki čudovito mehča kožo, greje in daje zelo prijeten občutek stabilnosti celemu telesu.

Idealno je Abhjango opraviti enkrat dnevno, najbolje zjutraj pred zajtrkom (Abhjange ne delamo na poln želodec). Če nimate časa vsak dan, bo tudi le parkrat ali celo vsaj enkrat tedenska masaža učinkovala dobrodejno. Že po nekaj masažah (ali najkasneje po 2-3 tednih) boste ugotovili, kako koristna je Abhjanga in če boste redni, se bo vaše zdravje in počutje močno izboljšalo.


OTROCI IN AJURVEDA

Kdorkoli ima opravka z otroci ve, kako različni so. Ne glede na to ali imate svoje otroke ali pa se srečujete z njimi pri svojem poklicu, je vsekakor potrebno znanje o tem, zakaj se otroci med seboj tako razlikujejo. Zagotovo poznate kakšno družino z več otroci, kjer navkljub podobni vzgoji otroci kažejo zelo različne značajske lastnosti. Zdravje, ustvarjalnost in počutje odraščajočega otroka je močno odvisno od vsega, kar dobi od svojih staršev. Zato je zelo pomembno, da starši razumejo naravne zakonitosti, ki vladajo otrokovemu razvoju, saj na ta način zlahka pomagajo usmeriti otrokov osebnostni razvoj v pravo smer.

Pita tip otroka

Mahariši ajurveda deli ljudi na tri telesne tipe: Vata, Pita in Kapha. Poglejmo si najprej primer "težavnega" otroka, ki nenehno ugovarja, je nestrpen in zelo tekmovalen. Takšen otrok pripada "Pita" telesnemu tipu. Zanj je bolje, da se izogiba vroče in močno začinjene hrane. Priporočljiva je hrana, ki hladi (seveda ne ledeno mrzla hrana!), sočno sadje in kuhana zelenjava. Pita tip otroka postane zelo tečen, če hrana zamuja, zato imejte za takšne priložnosti vedno pripravljen kakšen zalogaj, s katerim lahko otrok poteši lakoto.

Na čustveni ravni je priporočljivo, če takšnemu otroku ne obljubljate ničesar, temveč ga raje presenetite z lepimi stvarmi. V nasprotnem primeru bo takšen otrok zelo čustveno (jezno, užaljeno….) reagiral, kadar česa ne bo dobil, kar bo še povečevalo njegov presežek Pita doše.

Vata tip

Nekateri otroci se hitro učijo, hitro dojemajo, so ves čas v gibanju. So nagnjeni k zaskrbljenosti ter imajo rahel spanec. Kaj koristi takšnemu otroku? Takšni otroci obožujejo vsakodnevno masažo s sezamovim oljem (abhjango). Prav tako imajo zelo radi objemanje ter dotikanje, saj je Vata povezana s čutilom tipa. Čeprav sta rednost v dnevni rutini ter zgodnje spanje zelo koristna za prav vse otroke, pa je to absolutna nuja za Vata tip otroka. Pri hrani je treba paziti, da ne uživajo preveč suhe hrane (suho sadje, piškoti, krekerji…), surove zelenjave ter hladne hrane in pijače (sladoled, hladni napitki…).

Kapha tip

Gotovo poznate otroke, ki mirno sedijo, so precej ležerni in se stežka vznemirijo. Čeprav niso tako zelo zahtevni kot ostali otroci, pa je pomembno, da starši ali vzgojitelji ne spregledajo njihovih potreb. Za to vrsto otrok, je dobro, če se ukvarjajo s športom. Sami sicer verjetno ne bodo pokazali iniciative za šport, zato je dobro, da se jih za športno dejavnost motivira.

V šoli se mogoče malo težje učijo, si počasi zapomnijo in niso zelo ambiciozni. Toda, če smo z njimi prizanesljivi in potrpežljivi, lahko zaradi prirojene vztrajnosti postanejo izjemno uspešni učenci. Imajo tudi zelo dober dolgotrajen spomin.

Glede hrane je priporočljivo izogibanje ali zmanjšanje težke, sladke in hladne hrane (sladoled, sir, sladkarije…) Za njih je najboljša lahka, topla hrana, npr. juhe in kuhana zelenjava, ter sveže sadje in solate.


Zdrava hrana

Večina otrok seveda ne bo padla točno v eno od zgoraj naštetih kategorij. Običajno pri ljudeh prevladujeta dve doši, redkeje pa vse tri. Ne glede na telesni tip pa je za vse otroke dobro, da ne rastejo ob konzervirani, zmrznjeni ali industrijsko procesirani hrani. Takšna hrana je mrtva, brez "inteligence" in zato zmanjšuje otrokove intelektualne sposobnosti. Ustvarja top, neustvarjalen um in v skrajnih primerih celo škoduje otrokovemu razvoju.

Odraščajoči organizem vam bo hvaležen, če bo za svoj gradbeni material dobival zdravo, po možnosti biološko pridelan hrano brez industrijskih strupov. Mleko, panir (sveži sir - glej recept na koncu), doma narejen jogurt, "lassi" (napitek narejen kot mešanica vode, jogurta in sladila) ter oreščki so idealen izvor beljakovin za otroke. Zmerna uporaba znekaterih začimb (turmerik, poper, kumina) pomaga pri prebavi in daje mentalno jasnost.